Kun Aberdeen päätti Skotlannin jalkapalloa

Onneksi Aberdeenille heillä oli nuori johtaja, joka ei koskaan halunnut olla tyytyväinen hänen saavutuksiinsa. Alex Ferguson oli jo tuottanut suurta menestystä Aberdeenille hänen hallituskautensa aikana, mutta vielä oli vielä muuta. Tutustu Fergusonissa voitettuihin kunniatohtijoihin ennen kauden 1983-84 kauden alkua: sarjan otsikko 1979-80, selkänoja skotlantilaiset kupit 1982 ja 1983 sekä mieleenpainuva Euroopan cup-voittajakilpailu 1983. Ferguson oli rakentanut oman kuvansa muotoisen nuoren joukkueen, joka nähtävästi oli riippuvainen menestyksestä. Onneksi kaikille osallistujille, 1983-84-kausi vie heidät edelleen korkeammille, kun Aberdeen löi kolme pokaalia ja lähti lähellä kahta muuta.Hienoa päivää todellakin. Ferguson “muodosti joukon, joka kadehti jokaisen klubin maassa”, käyttämään Timesin Hugh Taylorin sanoja, ja maalivahti Jim Leighton pelasi rock-solid-puolustuksen takana joka sisälsi myös kapteenin Willie Millerin ja Alex McLeishin välisen keskitetyn kumppanuuden, joka auttoi Aberdeenia myöntämään vain 21 maalia 36 liigan ottelussaan tällä kaudella ja 21 puhtaalla arkkia matkan varrella. Neil Simpson, Neale Cooper ja Doug Bell olivat keskikentän tärkeimmät hammasrattaat, joiden leveys tuli Peter Weirista ja Gordon Strachanista. Edessä Mark McGhee, Eric Black ja John Hewitt sijoitettiin yli 50 maalia niiden välillä. Facebook Twitter Pinterest Alex Ferguson vuonna 1983. Kuva: Bob Thomas / Getty Images

Aberdeen oli voittanut Premier-divisioonan vuosina 1979-80,Toiset 1980-81 ja 1981-82 ja kolmannet 1982-83, kun he olivat vain mestari Dundee Unitedin takana, klubi oli suosikki otsikolle ennen kauden alkamista. Celtic yrittivät päästä eroon johtajan Billy McNeillin ja tähtihenkilö Charlie Nicholasin lähdöstä, ja Rangers, jotka kokivat suhteellisen vähentyneen ajan, eivät olleet päättyneet kahdesta parasta vuodesta 1978-79. Dundee Unitedin puolustajat olisivat jälleen vahvoja kilpailijoita.

Elokuussa esitetyt tulokset ehdottavat, että kausi olisi menestyvä Aberdeenille, mutta tulevat isompia testejä.Vaikuttava 3-0 voitto Dundee’lle Pittodrie’ssa avauspäivänä hävisi Strachan kärsivällinen loukkaantuminen, joka estäisi hänet kahdesta kahdesta ottelusta, mutta uuden allekirjoittamisen jälkeen Billy Stark ryntää hyvin, Strachanin poissaolo ei kerro.

Stark teki hattutempun 9-0-liigacup-rallin ensimmäisellä rataosalla Raith Roversin ensimmäisellä rataosalla, mutta Eric Blackin neljä tavoitetta varjosi tämäkin, sillä Aberdeen helposti edistyi ryhmään vaiheessa. Dundee, St Johnstone ja Meadowbank Thistle eivät koskaan todennäköisesti aiheuttaneet Fergusonille liian monta unettomia öitä, joten se osoittautui. Viisi voittoa ja tasapeli näki Aberdeenin ylimpänä ryhmää helposti, jotta Celticille vältettäisiin puolueottelu.

Fergusonilla ei ollut tällaisia ​​ongelmia, vaikka hän näyttäisi tulinen puolensa syksyn lähestyessä.Ensimmäinen voiton kauden Dundee United vastaan ​​Pittodrie täynnä näki Aberdeen liput kolme pistettä kävijöitä, Celtic ja Hearts ja kahden pisteen päivinä voittoon Ferguson puhui “ylämäkeen taistelussa käsissämme” . Täysin takaisin John McMasterin jäänyt rangaistus osoittautui ratkaisevaksi, kun pian Dundee Unitedin kaksinkertaistui johtoaan ja vaikka palaava Strachan teki oman rangaistuksensa pudotuksen jälkeen, mestarit näyttivät saavuttaneensa suuren psykologisen iskuja.

p> Wins Against Hearts ja St Mirren ehdotti, että Aberdeen oli toipunut menetyksestään, mutta Hibsin 2-1-tappion vuoksi Ferguson puhalsi alkuunsa julkisesti. Hänellä oli historiaa tässä suhteessa – hänen pommituksensa, jonka hän antoi joukkueelleen, kun he olivat hakeneet Rangersin 1-0 vuoden 1983 Scottish Cup -finaaliin, oli laskenut folkloristiin.Kun viha huurtui kaikista huokosista, Ferguson kutsui joukkueensa suorituskykyä tuona päivänä Hampden Parkissa “häpeällistä”. Vaikka Aberdeen alkoi puolustautua Euroopan Cup-voittajien Cup-palkinnollaan työläs muotia, 3-2-kokoinen voitto Islannin johtaja Akranes kuvasi nimettömänä Timesissa. Toisen kierroksen ottelun aattona vastaan ​​Beveren, Ferguson päätti pelaajiensa tarvitsevan toisen kielen kiinnittymisen.Syyttämällä heitä ammattitaidon puutteesta, Ferguson meni jopa niin pitkälle kuin viittasi siihen, että hän joutuisi rikkomaan hänen puolellaan. “Olen joutunut kohtaamaan todellisuuden, ennen kuin on liian myöhäistä”, hän höysee. “Suuri klubeja, kuten Manchester United, Liverpool ja Celtic, ei epäröinyt murtautua sivuilleen.”

Jos Ferguson halusi reaktiota, se toimi. Aberdeenin epäonnistuminen Belgiassa oli lähinnä kansainvälisen maalivahdin Jean-Marie Pfaffin hieno suorituskyky, ja toisen neljänneksen helppo 4-1 voitto sai pelaajia neljänneksen loppuotteluihin. Mutta tämä vain kertoo osan tarinasta. Post-rantti, Aberdeen lähti 27 ottelussa lyömään kaikissa kilpailuissa, ottaessaan 30 mahdolliselta 32 pistettä liigassa, voitti Euroopan pokaalin ja plaketin ja jossain vaiheessa näytti olevan realistinen mahdollisuus voittaa viisi palkintoa .Aivan avoin pukeutuminen näytti tehneen temppua.

Sarjataulukko alkoi voimakkaasti 3-1 voitolla Celticilla, jossa maalit Hewittistä, McLeishistä ja Strachanista pudottavat Aberdeenin takaisin toiselle sijalle takana johtajat Dundee United. Kuusi suoraa voittoa kuljetti Aberdeenia ylhäältä ja avasi kolmipistevoiton, jossa oli monia mielenkiintoisia esityksiä. Hewittin hattutemppu sai aikaan toisen 5-0 tappion St Johnstonelle; Rangers oli täysin yliluonnollinen, 19-vuotias keskikenttäpelaaja Ian Porteous maalasi viimeisen maalin 3-0 voitolla; ja keskeinen 2-0 voitto Dundee Unitedissa, työnsi Aberdeenin voitot 4/5: ksi, kun Ferguson ryntäsi joukkueensa muodon. “En muista, että soitimme niin hyvin tämän vuoden aikana.Uskon, että pelaamme aina paremmin kauden toisella puoliskolla, ja jos näin on, tällä kertaa on hienoa meille. “

Tänä aikana Greig oli eronnut tehtävästään Rangersissa ja luonnollisesti Aberdeenin fanit pelkäsivät, että Ferguson täyttää vapaan roolin. Kaikki huolet kuitenkin karkotettiin, kun Ferguson laittoi kynän paperille uudesta viisivuotisesta sopimuksesta, jonka arvo oli 250 000 puntaa. Kun Dundee Unitedin johtaja Jim McLean hylkäsi myös Rangersin työn, se antoi selkeän ilmoituksen klubeiden suhteellisista kannoista tuolloin.Tule kauden loppuun, Ferguson hylkäsi myös kolme erillistä siirtoa Tottenhamista. “Pidän sanaa uskollisuudesta pelaajistani, nyt minun on esitettävä esimerkki itseni.”

Pelaajan uskollisuus oli kysymys, kun kausi päättyi, sillä Aberdeenin menestys houkutteli paljon muita klubeja Fergusonille ja hänen henkilöstöä. Joulukuussa Aberdeenin No2 Archie Knox jätti klubin johtajan kuuma paikkaan Dundee, jossa Doug Rougvie, Strachan ja McGhee selviytyivät Skotlannin Cupin jälkeen. Menestyksekkään ryhmän valitettava haittavaikutus on, että korppikotkat ympäröivät, varsinkin jos klubi on suhteellinen nuuska.

Ferguson selviytyi näistä lähdöistä, mutta kamppaili löytääkseen oikean takan.Stuart Kennedyn urakehitysvamma ennen Göteborgia oli nähnyt Fergusonin kokeilemaan erilaisia ​​vaihtoehtoja korvaajana – Rougvie, Cooper ja 19-vuotias Tommy McIntyre kaikki mukana – mutta Stewart McKimmie osti joulukuussa Dundee’n 90 000 puntaa pitkä tapa ratkaista ongelma. McKimmie viettäisi 14 vuotta Aberdeenissa; hänen toinen esiintyminen uudessa klubissakin olisi joskus tilaisuus.

2-0 voiton Euroopan Cupin haltijoiden takia Hampuri Pittodrie’ssa lisäsi Euroopan Super Cupin Aberdeen’in palkintokaappiin, vai pitäisikö se olla melko haastava plakki; varapuheenjohtaja Chris Anderson oli pyytänyt voittajien soveltuvaa palkintoa, mutta hänen valituksensa kuului kuuroihin korviin.Ensimmäisen jakson jälkeen 0-0 Saksassa – lähinnä Leightonin, Millerin ja McLeishin – Simpsonin ja McGheen erinomaisten esitysten ansiosta tuloksena saivat Aberdeenin toisen eurooppalaisen palkinnon.

Aberdeenin huippuosaaminen joukkue oli alkanut tunnustetulla korkeammalla tasolla, ja Leightonin, Millerin, McLeishin, Rougvien, Cooperin, Strachanin, Weirin ja McGheen kanssa kansainväliset kutsut kauden eri kohdissa sekä paikat alle 21-vuotiaille puolueille Bryan Gunn, Simpson, Bell, Black ja Hewitt.Vuoden 1984 edistyessä tämä joukkue testattiin maxille, Skotlannin talvi aiheutti lykkäämisen ja ruuhkautumisen, joka loi paljon päänsärkyä.

Vuodenvaihteessa Aberdeenilla oli terve neljä pistemäärä Celtic, mutta pelasi vain yhden ottelun koko tammikuussa, 1-1 Scrappy 1-1 piirtää Ibroxissa, jossa Black lähetti yhdessä Rangersin Ally Dawsonin kanssa. Tilanne oli tuskin auttanut, kun sähkökatko ja sitten myrsky merkitsivät Aberdeenin ottelua vastaan ​​St Johnstone hylättiin puoliajalla Dons johtava 3-0.Ferguson otti pelaajansa pois Marbellasta tauon takia, mutta lumoavilla karsinoilla jopa Skotlannissa, kauden viimeiset neljä kuukautta olisivat kiireiset sanovat vähiten.

A 1-0 voittaa Celtic helmikuun alussa venyttämällä Aberdeenin johdolla kuuteen pisteeseen, iltapäivällä, joka jälleen osoitti Leighton hienoimmillaan.Totuus Aberdeen ratsasti heidän onnensa, johtaen Glasgow Heraldin Ian Paulin kirjoittamaan, että “Aberdeen kuvasi vanhaa jalkapallomaataa, joka mestari voittaa, vaikka he eivät pelaa hyvin.” Se ei aivan asettanut liigaa sänkyyn, vaan Seuraavien viikkojen aikana cup-jalkapallo olisi hallitseva.

Aberdeenin päiväkirjaan tarvittiin kuparipelaaja, mutta Brian Gallagherin myöhäinen tasoittaja antoi First Division Kilmarnockille toisen mahdollisuuden Skotlannin Cupin kolmannella kierroksella replay Rugby Park pelasi vain kaksi päivää myöhemmin. Aberdeen voitti 3-1, ennen kuin voitti Clyde 2-0 neljännellä kierroksella, kuuden päivän ajan, joka oli nähnyt heidät kilpailemaan kolmen kupin siteen kanssa.Ei kuitenkaan ollut aikaa levätä, kun liigakupin semifinaali uhkaisi Celticia vastaan.

Pittodrien ensimmäinen jalka oli päättynyt, Strachan löi baarin yössä, kun Arsenalin huoltajapäällikkö Don Howe oli joukossa katsomaan miestä, joka houkutteli paljon kiinnostusta rajan eteläpuolella. Ainakin paluumatka osoittautui liian kauas Fergusonin joukkueelle, 1-0: n menetyksen, joka lopetti toiveet puhtaista trofeista, Celticin tavoite tuli tuomarilta Bob Valentinen antaman kiistellyn rangaistuksen vuoksi.

League Cupin pettymys oli tullut vain kolme päivää sen jälkeen, kun voitti Cup Winners ‘Cupin neljännesfinaalit, jotka näyttivät päättyneen Aberdeenin pitää pokaalin.Huolimatta Juventuksen, Barcelonan ja Manchester Unitedin jäykkyydestä, Unkarin 2-0 voiton Ujpest Dozsasta jäi Ferguson irata epäonnistuneista mahdollisuuksista, Aberdeen menetti ensimmäisen ottelunsa 27. Kun tämä seurasi keltalaisen tappion ja sitten 0-0 piirtää Pittodrie vastaan ​​Dundee Unitedin Skotlannin cupin neljännesfinaaleissa, Aberdeen oli vaarassa poistua kolmen kupin kilpailuista niin monta viikkoa.

Mini wobble oli estetty jossakin tyylissä. Graniittikunnassa kunniakas yö, Mark McGhee -pilkku lähetti ottelun ylimääräiseen aikaan.Kun McGhee valmisti hattutemuksensa ja unkarilainen pitäjä Jozsef Szendrei lähetettiin myöhemmin McLeishin päähän, palautus oli täydellinen.

“Mitä tahansa tapahtuu, voit olla varma siitä, “Ferguson oli julistanut ennen ottelua, joten hänen osansa oli täytynyt olla tyytyväinen, kun Aberdeenin seuraava liigajoukko Dundee Unitedissa lykättiin tulvan jälkeen. Toisaalta tämä ei juuri auttanut kasvavaa ylikuormitusta. Tästä lähtien Aberdeen pelasi 17 ottelua vain 50 päivässä.

Kolmas peräkkäinen Scottish Cup -finaali jatkoi, kun molemmat Dundee-klubeja lyötiin Hampden Parkin tielle.Viimeisellä neljänneksellä McGhee teki kahden minuutin kuluttua, ja Aberdeen, jota Leighton ja eräs huono Dundee United -pelaaja tekivät, jatkoivat puoliväliin mennessä Tynecastlen kanssa Knoxin Dundeen kanssa. Mukava 2-0 voitto, Porteous ja Strachan pisteytys, perustivat toisen kohtauksen Celtic (ja Bob Valentine), mutta ennen kuin siellä olisi harvinainen pieni hetki muuten iloinen kausi.

Kun vedonlyönti tehtiin Cup-voittajien Cupin välierissä, monet kokivat, että Aberdeen oli vetänyt helpoimman vaihtoehdon Portoon, välttäen mahtavan Juventuksen ja Ison-Britannian taistelun Manchester Unitedia vastaan. Bookies asensi heti Aberdeenin 2/1 suosikiksi turnauksen voittamiseksi, mutta Ferguson tiesi edellisen tehtävän koon. “Meidän on toimittava hyvin.Mutta jos teemme, olen varma, että pystymme saavuttamaan lopullisen. “

Aberdeen putosi vain lyhyen kahteen hyvin tiiviiseen otteluun. Portugalissa 1-0: n tappio näytti ottaneen toisen osuuden hienosti, mutta Aberdeen epäonnistui pystyäkseen rikkomaan vahvan Porto-puolen, joka antaisi yhdeksän portugalilaista joukkuetta, joka päätyisi lähelle Euro-finaalia 84. Silvan 76. minuutilla tapahtunut lakko tappoi kaikki mahdollisuudet, että Aberdeenista tuli ensimmäinen joukkue, joka onnistui puolustamaan Cup-voittajien Cupia, mutta nopeasti eteenpäin viikon ajan ja mieliala oli hyvin erilainen. Celticin voiton maaliskuun lopussa ja 1-1 sarja Heartsille seuraavassa liigamessukilpailussa oli antanut Celticille parannuksen toivosta, mutta Fergusonin joukkue sai äänekkäästi oven.Kuusi suoraa voittoa vei Aberdeenin otsikon reunalle, ja Edinburghissa 2. toukokuuta tapahtunut matka osoittautui kruunaudeksi. McKimmien ensimmäinen urasuunnitelma tiivisti sopimuksen. Ferguson juhlisti pelaajiaan kentällä ennen matkustustukea, kun samppanja virrasi pukuhuoneessa sen jälkeen.

Nimiä vaadittiin neljän liigan pelaamisen jäljellä, mutta väistämättä ajattelivat kohti Skotlannin Cupia lopullinen. He saivat menettää lopullisen ottelunsa 3-2 St Mirrenin (ilman Miller ja McLeish), mutta mestarit olivat käyneet läpi koko kauden vain yhdeksän maalia poissa kotoa.

Ennen kupin loppua , ilmoitettiin, että Strachan ja McGhee lähtevät kauden päättyessä siirtymällä Manchester Unitediin ja Hampuriin vastaavasti.Heidän siirtonsa olivat tuskin odottamattomia, mutta kun Rougvie lähti Chelseaan myöhemmin kesällä, Ferguson joutui vastaamaan tiimin uudelleenrakentamiseen. Se oli haaste, jota hän oli avoimesti nauttinut: hän oli ostanut Starkin kauden alussa täysin ennustavan, että Strachan lähtee ja myöhemmin allekirjoittaisi Frank McDougallin kattamaan McGheen lähdön. Mutta jälleenrakennus voisi odottaa. 19. toukokuuta Aberdeenilla oli mahdollisuus voittaa kolmannen Skotlannin Cupin peräkkäin – vain Rangers oli tehnyt niin 1900-luvulla – ja tuli ensimmäinen klubi Glasgow’n ulkopuolella voittaakseen kaksinkertaisen.Hinnoiteltu 11/8 suosikiksi (voitti 90 minuuttia), kaikki näyttivät menevän riittävän tasaisesti, kun Black löi ottelun 24 minuutin kuluttua – vaikka Celticin pelaajat olivat vakuuttuneita siitä, että hyökkääjä oli paitsi – mutta erotuomari Valentine teki päätöksen 38 minuutit muuttuisivat lopullisesti, joka oli alun perin kukoistunut irtoava asia.

Roy Aitken lähetti McGhee’n murskaavaan torjuntaan.Celtic oli raivoissaan, johtaja David Hay myöhemmin viittasi SFA: n sihteerin Ernie Walkerin, joka oli vaatinut, että lopullinen näyttelypäivä tapahtuma ja aikaisemmat Gripes koskevat Valentinea – liigan cupin loppupäässä Valentine kun Celticin pelaajat yrittivät vastustaa kahta rangaistusta, jotka hän oli antanut Rangersille – tunteet olivat korkealla.

Kelttiläiselle oli hienoa, että he onnistuivat ottamaan ottelun ylimääräiseen aikaan, Paul McStay tasoitti kun yhdeksän minuuttia oli jäljellä, mutta he olivat jaloillaan ylimääräisen puolen tunnin aikana. Kun McGhee löi kotiinsa Aberdeenin viimeisen maalinsä 98. minuutilla, kaksinpeli oli turvattu. Kuppia ei ehkä ole voitettu tyylillä, mutta se ei todellakaan ole väliä.Tuhannet kannattajat linjasivat kaduilla Aberdeenin juhlimaan voittoa ja 15 000 faneja kääntyi Pittodrieen katsomaan kupin paratiisiksi.

Se oli upean kampanjan huipentuma: 63 (ja puoli) ottelua; liigan otsikko voitti neljä peliä varattavaksi; 25 liigan ottelua voitti 32: sta kun mestaruussarja oli turvattu; vain 21 maalia voitti liigassa (16 “live” otteluissa); kolmas peräkkäinen Skotlannin Cup ja ensimmäinen kaksoiskappale, jota vaadittiin vanhan yrityksen ulkopuolella; kaksi semifinaaliin, mukaan lukien Euroopan Cup-voittajien Cupin pätevä puolustus; ja Euroopan Super Cupin menestys, jolloin Aberdeen on ainoa skotlantilainen klubi, joka on voittanut kaksi Euroopan pokaalia. Nyt se kutsutaan vaikuttavaksi jalkapallokaudeksi.